Top 10 oudste monumenten ter wereld
Oudste monumenten ter wereld
Veel moderne bouwwerken zullen waarschijnlijk niet de tand des tijds doorstaan, maar dat geldt niet voor de oudste monumenten ter wereld. Deze landmarks, vaak duizenden jaren oud, blijven stevig overeind staan en bieden een uniek inkijkje in het verleden.
Veel van deze monumenten stammen uit de steentijd, toen mensen voor het eerst permanente nederzettingen bouwden. Andere zijn gebouwd door geavanceerde beschavingen en vormen blijvende getuigenissen van hun cultuur en vakmanschap.
De datering van deze monumenten gebeurt via complexe methoden zoals koolstofdatering en stratigrafische analyse. Zonder geschreven bronnen blijven de jaartallen echter schattingen.
Wat vaststaat, is dat deze monumenten meer zijn dan stenen; ze zijn verhalen uit een lang vervlogen tijd die nog steeds indruk maken.
Lees hier → meer over architectuur op deze website.
Top 10 oudste monumenten ter wereld
10. Mohenjo-daro, Pakistan (2.600 – 1.900 v.Chr.)
Hoewel het in vergelijking met sommige van de eerdere monumenten en bezienswaardigheden relatief jong lijkt, is Mohenjo-daro in het district Larkana in Pakistan nog steeds meer dan vierduizend jaar oud. De ruïnes van de stad werden in het begin van de 20e eeuw opgegraven, en de opgravingen gingen door tot het midden van de jaren zestig.
Het enige dat echt bekend is over Mohenjo-daro, is dat het werd bewoond door een Bronstijdbeschaving die bekend staat als de Harappanen. Geschat wordt dat er op een gegeven moment wel veertigduizend mensen in de stad woonden. Waarom de stad werd verlaten, is onbekend.
Wat Mohenjo-daro bijzonder maakt als oud monument, is de complexe indeling van de straten en gebouwen, die bijzonder geavanceerd waren voor die tijd. Hoewel de meeste gebouwen nu niet meer zijn dan ruïnes, beschikte de oude metropool over een geavanceerd rioolsysteem, talloze openbare baden en een enorme graanopslagplaats.
9. Piramide van Djoser, Egypte (2.630 v.Chr.)
Als er één oud monument ter wereld is waarvan archeologen de datum bijna precies kunnen bepalen, is het de Piramide van Djoser. Deze piramide werd gebouwd als een graf voor farao Djoser, die ongeveer twintig jaar regeerde en ergens halverwege de 27e eeuw v.Chr. overleed.
De zeslaagse trappiramide was een ambitieus en innovatief ontwerp voor die tijd. De 62 meter hoge kalkstenen structuur bevat talloze tunnels en galerijen, die zouden zijn gebruikt voor opslag en als grafkamer van de farao. Het wordt beschouwd als de eerste piramide die in Egypte werd gebouwd en geldt als de inspiratiebron voor alle latere piramides.
Wat er precies werd verzegeld in de piramide na Djosers dood, is grotendeels een raadsel, aangezien de piramide en haar inhoud werden geplunderd.
Zie hier de Top 10 landen met de mooiste oude architectuur ter wereld.
8. Stonehenge, Engeland (3.000 – 2.000 v.Chr.)
Stonehenge is zonder twijfel een van de beroemdste historische monumenten ter wereld. De cirkel van enorme staande stenen op Salisbury Plain in Engeland heeft meer mythes en mysteries dan waarschijnlijk enig ander prehistorisch monument.
Er is al eeuwenlang discussie over of Stonehenge slechts een begraafplaats was of dat het een ander, tot op heden onbekend, doel diende. Tot op de dag van vandaag zijn archeologen het niet eens over waar de stenen vandaan kwamen, hoe ze daar zijn gekomen en of er tijdens de neolithische periode ook houten structuren in de henge aanwezig waren.
Legendes over Stonehenge beweren dat het is gebouwd door aliens, vanuit Ierland is getransporteerd door Merlijn de Arthuriaanse tovenaar, of is opgetrokken door een uitgestorven ras van reuzen. De waarheid is dat niemand weet wie Stonehenge heeft gebouwd of met welk doel, en waarschijnlijk zal dat altijd een raadsel blijven.
7. Skara Brae, Schotland (3.000 – 2.500 v.Chr.)
Skara Brae is een relatief intact voorbeeld van een neolithisch dorp op Mainland, een van de Schotse Orkney-eilanden. De negen huizen in het verzonken stenen dorp zouden zijn gebouwd vóór Stonehenge en de piramides in Egypte, maar hebben op de een of andere manier niet dezelfde bekendheid verworven als deze monumenten.
Hoewel de huizen eenvoudig van opzet zijn en voornamelijk bestaan uit één grote kamer, bevatten ze voorbeelden van een primitief sanitairsysteem dat menselijke uitwerpselen naar zee spoelde. De stenen bedden en meubels in de huizen zijn eveneens bijzonder, net als de overdekte doorgangen die de huizen met elkaar verbinden. Deze doorgangen maakten het mogelijk om van het ene naar het andere huis te gaan zonder blootgesteld te worden aan het barre klimaat van de Orkney-eilanden.
Er is weinig bekend over de mensen die Skara Brae bewoonden, behalve dat ze jaagden, landbouw bedreven en vis vingen. Archeologen noemen hen de Groove Wear-mensen, naar het gegroefde aardewerk dat op de vindplaats is opgegraven. Misschien zal toekomstig onderzoek meer onthullen.
Website: Skara Brae
6. Shahr-e Sukhteh, Iran (3.200 – 2.350 v.Chr.)
Shahr-e Sukhteh, gelegen in het zuidoosten van Iran, is een archeologische vindplaats met de uitgestrekte ruïnes van wat ooit de grootste stad uit de Bronstijd was. De ruïnes beslaan een gebied van ongeveer 150 hectare en bevatten verschillende secties, waaronder woongebieden, handelszones waar ambachtslieden werkten, en een begraafplaats met tienduizenden graven.
Shahr-e Sukhteh werd bewoond door mensen van de Helmand-beschaving, die zich vestigden in het dal van de Helmand-rivier. Het lijkt erop dat deze bezetting niet vredig was. Archeologen hebben bewijs gevonden dat de stad drie keer in brand werd gestoken voordat ze definitief werd verlaten. Tot op heden is echter niet duidelijk waarom of wie verantwoordelijk was voor de vernietiging, als er al aanvallende krachten in het spel waren.
Verschillende artefacten die in Shahr-e Sukhteh zijn opgegraven, worden beschouwd als de oudste in hun soort die ooit zijn gevonden. Deze omvatten:
- Het oudste kunstmatige oog
- Het oudste bordspel
- Een schedel met een vroeg voorbeeld van hersenchirurgie
- Het oudste voorbeeld van animatie, gecreëerd door ontwerpen op een drinkbeker
5. Ġgantija Tempels, Malta (3.600 – 3.200 v.Chr.)
Religie, in allerlei verschillende vormen, speelde altijd een belangrijke rol in het dagelijks leven van oude beschavingen. De Ġgantija-tempels op het Maltese eiland Gozo, een UNESCO-werelderfgoedlocatie, behoren tot de oudste religieuze monumenten in Europa. Hoewel er meerdere prehistorische monumenten te vinden zijn op de eilanden Malta en Gozo, zijn de Ġgantija-tempels bijzonder vanwege hun ouderdom en omvang.
De Ġgantija-tempels zijn een complex van kalkstenen tempels die al bestonden voordat iemand eraan dacht Stonehenge te bouwen. Welke religie in deze tempels werd gevierd, raakte rond 2500 v.Chr. uit de gratie, maar dankzij de gebruikte materialen hebben de tempels zelf de tand des tijds doorstaan.
Er bestaat een lokale legende over de Ġgantija-tempels die zegt dat ze vanwege de grootte en het gewicht van de stenen door reuzen zijn gebouwd. Of dat waar is, is moeilijk te zeggen, maar interessant is dat ook de geschiedenis van Sardinië verwijst naar een beschaving van reuzen, de Nuragische cultuur, die tempels van stenen bouwde. De Nuragische cultuur stond bekend om hun uitstekende zeemanschap, dus misschien is er een verband tussen de twee, misschien ook niet. Dat is aan jou om te beoordelen.
4. Monte d’Accoddi, Sardinië, Italië (4.000 – 3.650 v.Chr.)
Sardinië, een Italiaans eiland, heeft in de loop van zijn geschiedenis enkele opmerkelijke beschavingen gekend. Een van de vroegste bekende bewoners van het eiland waren de Ozieri. Er zijn veel Ozieri-locaties verspreid over Sardinië, maar de meest opvallende en oudste is Monte d’Accoddi, in het noorden van het eiland.
Wat overblijft van de 27 bij 27 meter grote stenen structuur wordt verondersteld een trappiramide te zijn geweest. In tegenstelling tot de piramides in Egypte heeft Monte d’Accoddi geen grafkamers of zichtbare ingangen. Nadat archeologen op één niveau skeletten van verschillende gedomesticeerde dieren ontdekten, concludeerden zij dat de structuur waarschijnlijk een religieuze functie had, waarbij dierenoffers een rol speelden.
Hoewel er bij verschillende opgravingen aardewerk, stenen platen met sierlijke gravures, vrouwenfiguren en zelfs grote, afgeronde stenen zijn gevonden, blijft Monte d’Accoddi tot op de dag van vandaag veel geheimen herbergen.
Zie hier de 10 oudste gebouwen ter wereld.
3. De Grote Cairn van Barnenez, Frankrijk (4.800 – 3.500 v.Chr.)
Het woord “cairn” heeft een Keltische oorsprong en betekent een stapel stenen die door mensenhanden is gemaakt. Over de hele wereld, en met name in Europa, worden cairns in verschillende vormen en maten gevonden. Traditioneel werden ze gebruikt als wegwijzers en, in hun grotere vorm, als grafheuvels.
De Grote Cairn van Barnenez, gelegen in de buurt van Finistère in de regio Bretagne, Frankrijk, is een megalithische cairn die wordt beschouwd als een van de oudste en grootste in zijn soort. De cairn is 72 meter lang, 25 meter breed op het breedste punt en 8 meter hoog.
De cairn is gebouwd op een steile heuvel en is een opvallend herkenningspunt in het Franse platteland. Oorspronkelijk diende de cairn waarschijnlijk als graf, maar archeologische vondsten tonen aan dat de cairn en de diverse kamers, versierd met megalithische kunst, door de eeuwen heen ook door levenden zijn gebruikt.
Website: www.barnenez.fr
2. Çatalhöyük, Turkije (7.500 – 6.400 v.Chr.)
In Centraal-Turkije ligt Çatalhöyük, een archeologische vindplaats die vergelijkbaar is met Göbekli Tepe, maar jonger. De stad bestond uit drie nederzettingen en bood plaats aan ongeveer duizend mensen. Opvallend is het gebrek aan straten; de huizen van moddersteen waren op elkaar gebouwd, met een indrukwekkende hoogte van soms 18 verdiepingen.
Deze gemeenschap was schoon, cultuurrijk en religieus. Overblijfselen tonen muurschilderingen van dieren, mensen en religieuze symbolen. Interessant is een mural die mogelijk het dorp en de nabijgelegen vulkaan Mount Hasan afbeeldt. Dit zou het oudste bekende kaartontwerp kunnen zijn, maar daarover wordt nog gedebatteerd. Çatalhöyük biedt daarmee een fascinerende kijk op een vroege en verfijnde samenleving.
1. Göbekli Tepe, Turkije (9.600 – 8.200 v.Chr.)
Göbekli Tepe, in het zuidoosten van Turkije, werd in de jaren ’60 ontdekt en is een van de oudste archeologische vindplaatsen ter wereld. Hoewel slechts een klein deel van het 20 hectare grote terrein is opgegraven, wijst het erop dat het door nomadische jager-verzamelaars werd gebruikt voor onderdak en religieuze rituelen.
Het staat bekend om zijn gigantische megalieten, die zijn versierd met gravures van dieren en andere ontwerpen. Hoewel het ooit werd beschouwd als de oudste tempel ter wereld, is dat nog niet met zekerheid vastgesteld. De locatie biedt wel een vroege blik op permanent dorpsleven, met overblijfselen van modderstenen huizen en waterreservoirs. Als UNESCO-werelderfgoed blijft deze plek nieuwe ontdekkingen beloven.
Top 10 oudste monumenten ter wereld
- Göbekli Tepe, Turkije (9.600 – 8.200 v.Chr.)
- Çatalhöyük, Turkije (7.500 – 6.400 v.Chr.)
- De Grote Cairn van Barnenez, Frankrijk (4.800 – 3.500 v.Chr.)
- Monte d’Accoddi, Sardinië, Italië (4.000 – 3.650 v.Chr.)
- Ġgantija Tempels, Malta (3.600 – 3.200 v.Chr.)
- Shahr-e Sukhteh, Iran (3.200 – 2.350 v.Chr.)
- Skara Brae, Schotland (3.000 – 2.500 v.Chr.)
- Stonehenge, Engeland (3.000 – 2.000 v.Chr.)
- Piramide van Djoser, Egypte (2.630 v.Chr.)
- Mohenjo-daro, Pakistan (2.600 – 1.900 v.Chr.)
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!